dimarts, 16 de març del 2010

Racons mesclats


Com ja sabeu, dijous és el dia que les nines i els nins de les classes dels Tipis i del Castell (els dos grups de quatre anys) ens mesclam per fer racons i berenar junts. Ens mesclam just després que hem fet el plafó, ens hem comptat i ens hem dit bon dia.

L'any passat hi havia alguns infants que no es volien mesclar, però enguany sol ser motiu de desig i alegria tenir l'oportunitat d'anar a l'altra classe durant una estona. Per tal d'organitzar-nos de forma adient, cadascun dels grups estan dividits en tres equips (els rotllos, els triangles i els quadrats) i cada dia de racons mesclats li toca a un d'aquests equips canviar-se d'aula des de les 9'20h fins a les 11'00h.






Després de jugar junts una estona, també berenam mesclats.



Us explicarem una mica més com funcionen els racons un altre dia.

dimecres, 10 de març del 2010

ATENCIÓ!! Demà dia 11 començam a les 10'00h!!!

Per ordre de la Conselleria d'Educació, per previsió de gelades, demà dia 11 de març les activitats lectives a tots els centres de Mallorca, s'iniciaran a les 10'00h del matí.

dilluns, 8 de març del 2010

Visitam el Castell de Bellver




Com a part del projecte dels castells el grup de P-4A hem estudiat els castells. Per aquesta raó el passat dia 4 de març visitàrem el castell de Bellver. Ens acompanyaren les nines i els nins de la Classe dels Tipis (P-4B). Hi hem après moltes coses. Abans d'arribar al castell vàrem passejar pel bosc i berenàrem a prop dels cavalls de la policia local.



De camí cap al castell veiérem una mèrlera. Heu de fer clic sobre la fotografia si la voleu veure, perquè és molt petita. Malauradament no tots els infants la veieren, ja que va fugir tot d'una quan ens sentí.


Per què es diu “Bellver”?
Perquè hi té una bella vista.



Com així no té merlets?
Els merlets són aquelles peces rectangulars que tenen els castells a les murades i les torres per protegir els soldats i els cavallers durant la lluita. El castell de Bellver tenia merlets, però amb l'arribada dels canons els merlets ja no eren necessaris i foren desmuntats i aprofitats per fer
rampes per als canons.




Qui el va construir?
El rei en Jaume II va manar que es construís. Però el feren artesans els qui tallaven les pedres en forma de rectangles. És de planta rodona, i això és molt estrany.


Els hi pagaven en funció de les pedres que havien tallat i, per tant, les pedres que formen el castell estan “signades” amb una marca dels artesans. El construïren l'any 1300 abans que nasquessin els nostres pares, mares, padrins, padrines i, és clar, n'Àngel i na Glòria tampoc no havien nascut encara, tant de temps que en fa.



Qui hi vivia?
Hi varen viure el rei Jaume II, la reina, els prínceps, les princeses, els soldats, els cavallers, els criats i les criades, els cuiners i les cuineres. També hi havia cavalls. Quan ja no hi vivia cap rei, el convertiren en una presó. Hi va estar presoner un senyor molt important que es deia Jovellanos i nosaltres vàrem veure com era la seva cel·la (era petita i tenia un llibre i dues taronges).
El rei vivia al pis de dalt i tenia habitacions més grans, finestres més guapes i podia veure el pati d'armes.





Com es defensava el castell?
Tenia al voltant un fossat, però va tenir aigua mai, només servia per evitar que els enemics arribessin a les murades.


Llavors hi havia uns finestrons estrets des d'on disparaven fletxes.


També llençaven arena calenta des de dalt de les portasses, on hi havia uns forats per fer-ho.


VA SER MOLT DIVERTIT!

Na Sara, la nostra monitora al castell, ens explica els secrets del Castell de Bellver.

Les nines i els nins de la Classe del Tipis tenien un altre monitor.